STRESS

RAMLADE ÖVER    ...   Fakta

  

Stress - orsakas av fysiska stressorer så som bakterier, virus, hetta kyla där med kroppens inre balans rubbas. De kan även vara orsakade krav från familj och samhälle, otrivsel på arbetsplatsen, alltså sociala stressorer. Psykiska stressorer så som höga prestationskrav, rädsla för misslyckande osv kommer från oss själva.

  

PTSD - post traumatisk stressyndrom. En psykisk störning som är en följd av akuta stress situationer så som krig, tortyr, vistelser koncentrationsläger, katastrofer osvStressförloppet


Alarmstadiet
- kroppen förbereder sig för kamp eller flykt.

Motståndsstadiet - kroppen försöker anpassa sig till stressituationen

Utmattningsstadiet - kroppen mattas ut, individen blir sjuk.

  

Försvarsmekanismer - ett sätt för psyket att omedvetet försvara sig mot konflikter

  

Bortträngning - där människan tränger bort tankar,känslor och erfarenheter.

  

Förskjutning - sker när en person är arg men inte kan rikta ilskan mot den eller det som orsakat ilskan utan riktar det på någon annan eller något annat.

  

Rationalisera - gör människor när de misslyckas med något. Man bortförklarar händelsen.

  

Regression - menar att man går tillbaka till ett tidigare stadie innan problemet fanns.

  

  

Projicering - är det en människa kan göra när denne inte vill känna till sina svagheter. Dessa ses då istället hos andra människor.

  

Reaktionsbildning - använder individer som har oacceptabla känslor för andra och kan vända känslorna till sin motsats.

  

Psykosomatiska reaktioner och sjukdomar - fysiska reaktioner och sjukdomar som påverkas i större eller mindre grad av psykiska och sociala faktorer för sin debut och sitt förlopp.

  

Aggression - försvarsreaktion på en konfliktsituation, kan vara utåtvänd, hämmad eller inåtvänd.

  

Missbruk - individer kan välja att använda kemiska medel, mat, spel, sex och dylikt för att döva ångest och glömma konflikt fyllda situationer. När individen inte kan ta sig ur detta beteende mönster och det dessutom skadar människans sociala liv och arbetsliv blir det ett missbruk.

  

Fysisk misshandel - då individen tillgriper våld för att lösa en konflikt, där den andra parten skadas fysiskt. Detta kan ske vid ett tillfälle eller vid upprepade tillfällen.

  

Psykisk misshandel - då individen tillgriper psykisk manipulation, förtryck och hot för att lösa en konflikt. Detta kan ske vid ett tillfälle eller vid upprepade tillfällen.Var rädda om er därute! 

Och...


Ta inte åt er av ELAKHETER som haglar...........


  

Människan kan omedvetet försvara sig mot konflikter genom att använda sig av försvarsmekanismer, så som bortträngning där människan tränger bort tankar, känslor och erfarenheter. Vi har hört om människor som plötsligt minns att de sett eller upplevt något hemskt ( övergrepp, mord, inbrott, dödsfall av någon närstående, krigshändelser osv) som utförts när de var barn, men som de inte varit medvetna om tidigare.Förskjutning sker när en person är arg men inte kan rikta ilskan mot den eller det som orsakat ilskan utan riktar det på någon annan eller något annat. Man har kanske blivit arg på chefen men riktar ilskan på snabbköpskassörskan som slår fel i kassan med en krona. Ilskan som riktas mot denna person är ur proportion i förhållande till det som hänt.INTRESSANT


Jag är ganska, eller ja, VÄLDIGT trött på all negativ stress som missriktas. Som pekas i fel riktning. ÖVERDRIFTER Känslostormar AGRESSIONER etc etc.


Förföljelse Tex... får man lov att förfölja en annan människa för att kontrollera denne?
Inte va?


Tänk så mycket som händer bakom fasaderna som man aldrig får reda på.

*

Kommentarer
Postat av: kats

så intressant det du skriver men så deprimerande...
var på kurs nyligen .... hur man hanterar besvärliga personer... hette kursen... i allafall... så fick man bekräftat det man redan visste men inte att det var så mycket.... den negativa energin är 5 ggr starkare än den possitiva energin.
var rädd om dig... kats

2008-01-08 @ 16:56:38
Postat av: Mie

Ibland kan man bli förvånad över ens närhet..
Kram.

2008-01-08 @ 18:42:11

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback